Artėjant pavasariui pradedame aktyviau rūpintis savo išvaizda ir sveikata. Žiemą nevengę sočių patiekalų, po truputį atsigręžiame į tuos produktus, kurie padėtų atkurti prieškarantinines kūno linijas, o pradėję sportuoti ieškome tokio maisto, kuris būtų naudingas mūsų raumenims. Po tamsios ir ilgos žiemos trūksta vitaminų ir mikroelementų, be to, vargina stresas ir nuovargis, todėl svarbu pasirūpinti ir nervų sistema. Ką daryti? Atsakymas paprastas: skaniai, bet apgalvotai valgyti.
Sveika ir subalansuota mityba – nėra iššūkis, įsitikinusi Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė. Pasak jos, subalansuotą mitybą renkasi vis daugiau lietuvių, o mitas, kad sveikas maistas negali būti skanus, yra subliuškęs.
„Artėjant pavasariui pastebime, kad išaugo sveikų produktų, kurie užima nemažą parduotuvių lentynų dalį, poreikis. Vartotojai supranta subalansuoto maisto naudą sveikatai ir ieško būdų, kaip į organizmą susigrąžinti tas medžiagas, kurias galbūt prarado šaltojo sezono metu. Kai karantinas tęsiasi ne savaites, o mėnesius, riebius patiekalus palaipsniui keičia daržovės. Pastebime, kad pirkėjai vis dažniau domisi vadinamuoju fit food – maistu, kuris palankus raumenims ir nervams“, – sako V. Juodkazienė.
Maisto ekspertės teigimu, sveika mityba susideda iš subalansuotų patiekalų, kurie prisotina organizmą tik vertingomis medžiagomis, neapkrauna kūno nereikalingais ir kenksmingais elementais. Subalansuota mityba stiprina raumenis, suteikia energijos, tačiau būtina yra ne tik sportininkams, bet ir kiekvienam – sveikas maistas mažina nuovargį, nerimą ir įtampą.
„Raumenims svarbu, kad mityba būtų aprūpinta baltymais ir magniu, taip pat kasdien reiktų vartoti daug vaisių ir daržovių, gerųjų riebalų, angliavandenių. Tokių gausu pilno grūdo produktuose, ryžiuose, džiovintuose vaisiuose. Sveikieji angliavandeniai stiprina mūsų raumenis ir smegenis, suteikdami jiems energijos, tačiau reikėtų mažinti cukraus ir sočiųjų riebalų kiekį. Daržovės, liesa mėsa ir pilno grūdo produktai – tai svarbiausi sveiko maisto komponentai, kurie organizmą praturtina vitaminais, mineralais ir skaidulomis, suteikiančiomis energijos visai dienai“, – sako V. Juodkazienė ir apibūdina svarbiausius produktus, kurie prisideda prie geros raumenų ir nervų būklės palaikymo.
Produktai, kurie praturtins jūsų mitybos racioną
Ar žinojote, kad inkų auksu tituluojama bolivinė balanda – geriausias augalinis baltymų šaltinis? Taip, tai tikra tiesa: bolivinės balandos praturtintos visomis devyniomis nepakeičiamomis amino rūgštimis, gausybe kalcio, geležies ir vitamino E. Šiltas bolivinių balandų salotas su šparagais pasigaminsite vos per pusvalandį, o gera savijauta mėgausitės visą dieną. Bolivinę balandą taip pat galite pakeisti linų sėmenimis.
Nereikėtų nurašyti vištienos. Turbūt daugelis žino, kad vištienoje yra mažai riebalų, tačiau jos sudėtyje randama daug baltymų. Žiedinių kopūstų ir vištienos filė gabaliukų karis, garuose virta vištiena su grikiais ar vištienos kepsneliai orkaitėje – idealus pasirinkimas. Svarbiausia, venkite aliejaus.
Jeigu ieškote, kuo būtų galima pakeisti mėsą, rinkitės ankštines daržoves – jos praturtintos įvairiais mikroelementais, turi baltymų ir geležies. Pavyzdžiui, iš avinžirnių galite pasigaminti salotas, sriubą, troškinius ir dar daug kitų patiekalų.
Apie brokolių naudą daugžodžiauti nereikia: visi žino, kad jie praturtinti puokšte vitaminų ir turi mažai kalorijų. Suderinus juos su gausybe baltymų turinčiais avinžirniais ir anakardžių riešutais, gausite puikaus skonio sveikuoliškas salotas. O trintą brokolių sriubą, kurioje lašas grietinėlės tikrai nepakenks, valgo net vaikai.
Maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi išskirtinio skonio receptais. Šie patiekalai ne tik paįvairins kasdienybę, bet ir prisidės prie geresnės savijautos.
Bolivinių balandų dubenėlis su šparagais
Jums reikės:
200 ml nevirtų bolivinių balandų kruopų
4 vnt. vidutinio dydžio šparagų
4 vnt. ridikėlių
Saujos špinatų lapelių
Saulėgrąžų ir moliūgų sėklų
Alyvuogių aliejaus
Druskos, pipirų
Gaminimo eiga:
Bolivinių balandų kruopas nuplaukite, puode užvirkite 3 stiklines vandens su šiek tiek druskos. Vandeniui užvirus, suberkite kruopas ir virkite apie 20 min. Uždenkite puodą ir palaikykite apie 5 minutes. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, dėkite šparagus ir kepkite apie 3 minutes. Šparagus susmulkinkite į tris dalis. Sausoje keptuvėje paskrudinkite saulėgrąžų ir moliūgų sėklas. Ridikėlius supjaustykite riekelėmis. Sumaišykite visus ingredientus, pagardinkite druska ir pipirais.
Kvapą gniaužiančios brokolių salotos
Jums reikės:
1 vnt. vidutinio dydžio brokolio
Saulėgrąžų sėklų
Džiovintų spanguolių
Obuolių
Lieso jogurto
Skardinės konservuotų avinžirnių
Anakardžių riešutų
Druskos, pipirų
Gaminimo eiga:
Brokolį supjaustykite žiedeliais, sudėkite į verdantį vandenį ir virkite apie 2–3 minutes. Saulėgrąžų sėklas ir anakardžių riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje. Avinžirnių skystį nusunkite, nusausinkite. Obuolius supjaustykite skiltelėmis. Sumaišykite visus ingredientus, paskaninkite druska ir pipirais. Skanaus!