Pastaraisiais metais yra daug kalbama apie sveiką gyvenimo būdą, fizinę ir emocinę žmogaus sveikatą. Viena iš sveikatinimo veiklų yra sveika mityba. O kad tiek gaminti, tiek valgyti būtų ne tik skanu ir sveika, bet ir smagu, Lizdeikos gimnazijos mokinės per technologijų pamokas įgyvendino keletą idėjų, skirtų Europos sveikos mitybos dienai paminėti. Lapkričio 8-ąją dieną įvairiose Europos šalyse organizuojami renginiai, konferencijos, publikuojami straipsniai, pasakojama apie tinkamos mitybos principus, siekiant paskatinti visuomenę sveikai maitintis.
Sveika mityba yra svarbus veiksnys, turintis įtakos žmogaus sveikatai. Vienas iš gyvenimo malonumų yra valgymas. Deja, dažnai prarandamas saikas. Tai ypač aktualu dabar, kai dėl Covid-19 grėsmės žmonių kasdieniai įpročiai kinta, daugiau laiko praleidžiama namuose, sėdint prie kompiuterio ekrano. Kinta ir mityba, žmonės daugiau gamina namuose, dažniau užkandžiauja. Apie tai Lizdeikos gimnazijos 2-ų klasių mokinės diskutavo technologijų pamokose, kalbėta ir apie mitybos įpročius, sveikos gyvensenos įtaką sveikatai. Juk sveika mityba priklauso nuo to, ar žmogus suvartoja tinkamą kiekį jam būtinų maisto medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulinių, mineralinių ir kt.). Mityba turi įtakos fiziniam bei protiniam darbui, nes maisto medžiagos teikia organizmui ne tik pakankamą kiekį energijos, bet ir kitus esminius veikliuosius komponentus, be kurių neįmanoma normali organizmo veikla. Pagrindiniai netinkamos mitybos padariniai – viršsvoris, nutukimas (nutukusių žmonių pasaulyje vis daugėja) arba priešingai – organizmo nualinimas, anoreksija. Norėdami išvengti minėtų padarinių, turime vadovautis trimis pagrindiniais racionalios mitybos principais:
1. Saikingumas. Net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, yra kenksminga sveikatai.
2. Įvairumas. Reikia valgyti kuo įvairesnį maistą, nes su maistu organizmas gauna apie 40% maistinių medžiagų.
3. Subalansavimas. Mitybos subalansavimas – tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis.
Baltymų, riebalų ir angliavandenių santykis maisto racione turi būti 1:1:4.
Sveikos mitybos dieną antrokės gimnazistės minėjo gamindamos sveikus ir nuotaikingus patiekalus: linksmieji sumuštiniai pakelia nuotaiką kaip ir skaisti saulė danguje, todėl pasirinkta tema „Saulės nušviesti“; o rudens gėrybių krepšius taip pat pririnkome žaismingai, sukurdami netikėtus daržovių, vaisių ir gėlių derinius tema „Rudens gėrybės linksmai“. Toks maisto ruošimo ir gamybos procesas ne tik informatyvus, bet ir skatina mokinių kūrybiškumą, juk kalbėti apie svarbius dalykus galime ir linksmai. Ši Europos sveikos mitybos diena – tai galimybė prisiminti ir dar kartą atkreipti dėmesį į savo mitybą. Sveika mityba – tinkamos kiekybės, kokybės ir režimo laikymasis. Tai gali mus apsaugoti nuo daugelio ligų atsiradimo ir svarbiausia – gali padėti gerai jaustis kiekvieną dieną.
Sandra Karenauskienė, Lionė Semeniukienė