Susitikimas su Jolita Bernotiene

Susitikimas su Jolita Bernotiene

Kovo 10 dieną Šiaulių PRC Prekybos ir verslo skyriaus bendruomenė nuotoliniu būdu susitiko su Jolita Bernotiene, viena iš knygos „Ponios S. Smetonienės virtuvė“ sudarytoja. Susitikime kabėta apie knygoje esančius receptus. Pašnekovė papasakojo, kodėl ir kaip vienas ar kitas receptas pateko į knygą, sakė, jog visi receptai yra išbandyti, įvardijo mėgstamiausią patiekalą ir desertą.

Susitikimas organizuotas neatsitiktinai. Vasario 16-ajai iškepę ponios S. Smetonienės „Napoleono“ tortą ir jį padovanoję signatarei Nijolei Oželytei, skyriaus konditeriai ir profesijos mokytojai nusprendė išbandyti dar vieną ypatingą desertą – spurgas. Atrodo, spurgos – paprasti riebaluose virti pyragaičiai, bet iš tiesų ponios Sofijos Smetonienės siūlytas receptas gana sudėtingas. O visas sudėtingumas tame, kad spurgos yra mielinės, ir kildinti jas reikia 3–4 kartus.

Knygos sudarytojos Jolitos Bernotienės skyriaus vedėja dr. Renata Veršinskienė, rodydama keptas spurgas, paprašė įvertinti mokinių darbą (šį kartą tik vizualiai).  Mokinių spurgos vertintos puikiai. J. Bernotienė mokinių klausė, ar spurgose esanti vyšnia – su kauliuku? Ir pateikė įdomų faktą, kad spurgos buvo vienas iš mėgstamiausių Smetonų gardėsiu ir patiekiamos jos būdavo įdarytos vyšniomis su kauliuku. Dar vienas įdomus faktas, kad tarpukaryje po oficialių renginių svečiai buvo vaišinami spurgomis. Tad paminėjus Kovo 11-ąją, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, tokios spurgos labai tiktų.

Spurgų receptas

Išrinkite 20 g mielių su 40 g cukraus ir supilkite 150 ml šilto pieno, išmaišykite, suberkite 230 g miltų ir gerai išmaišę palikite uždengtame inde, kad pakiltų. Gerai ištrinkite 60 g sviesto su 60 g cukraus, supilkite 3 kiaušinių trynius ir viską gerai išsukite, kol tryniai pabals. Tešlai pakilus, į ją supilkite trynių masę. Viską gerai išmaišę palikite šiltai, kad dar kartą pakiltų. Kai jau pakils, iš tešlos formuokite spurgas, tai geriau daryti aliejuotomis rankomis – prie jų nelips tešla. Spurgas dėkite ant kepimo popieriaus tolėliau vieną nuo kitos, galima jas daryti didesnes, galima mažesnes. Leiskite spurgoms pakilti. Suleiskite spurgas į gerai įkaitintą aliejų. Virdami jas pavartykite, pasukiokite, kol gražiai parus, ištraukę nuvarvinkite ant popierinio rankšluosčio. Į spurgos vidurį, prieš dedami į aliejų, galite įspausti vyšnią su kauliuku. Tešlą tinka paskatinti šlakeliu romo, vaniliniu cukrumi, tarkuotomis apelsinų ar citrinų žievelėmis (receptas iš knygos „Ponios Smetonienės virtuvė“).

Exit mobile version