Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos

Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos

Sriuba – sveikas, skanus, lengvas ir organizmą sušildantis maistas. Ne veltui rudenį tautiečiai jas gamina ypatingai dažnai. Šiam patiekalui ypač tinka sezoninės daržovės ir kruopos, nes tokie ingredientai yra nekaloringi, neapsunkina skrandžio, suteikia energijos bei sotumo.

Gali būti ir maistas, ir vaistas

Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos – ne tik sotumo, bet ir dabartiniu sezonu taip trūkstamos energijos šaltinis. Siūloma šį patiekalą kuo dažniau įtraukti į kasdienę mitybą: tai paskatinti turėtų jo įvairiapusė nauda. Sriubos yra svarbi per dieną būtinų suvartoti skysčių dalis, kurią organizmas įsisavina lengviau nei keptus valgius, apsirūpindamas būtiniausiais vitaminais bei mineralais.

Rudenį oras tampa žvarbesnis, o imuninė sistema – mažiau atspari peršalimo ligoms. Tačiau organizmą sušildanti sriuba jį stiprina, mažindama susirgimų tikimybę. Šis maistas taip pat palengvina virškinimą, gerina žarnyno veiklą, suaktyvina medžiagų apykaitą. Sriuba suteikia ir sotumo, tačiau skrandis neapsunkinamas, o pavalgius jaučiamas lengvumas. Ji puikiai tinka metantiems svorį, norintiems valgyti sveikai. Verta nepamiršti ir kruopų naudingumo – tai reikiamų baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų šaltinis, organizmui suteikiantis tiek energijos, tiek ir būtinųjų medžiagų.

Pataria virti trumpai

Visos sriubos turi maistingų ir organizmui reikalingų medžiagų. Morkos mažina cholesterolio kiekį, yra gausios C, stiprinančio imuninę sistemą, ir A vitamino, būtino geram regėjimui. Ši daržovė – labai nekaloringa, aktyvina medžiagų apykaitą, smegenų veiklą. Gūžiniai kopūstai taip pat turi daugybę vitamino C, yra sveiki odai, akims, širdžiai. Šioje daržovėje gausu antioksidantų, kurie organizme netgi neutralizuoja vėžio sukėlėjus. Tuo metu bulvės – tradicinės lietuviškos virtuvės klasika. Nors nuomonių apie jas yra įvairių, mitybos specialistai šią daržovę išteisino. Atlikti moksliniai tyrimai rodo – tai širdies, kraujagyslių ir infarkto ligų prevencijos šaltinis. Visgi sriubose daržovės gali prarasti dalį vertingų maisto medžiagų ir vitaminų. Todėl siūloma išeitis: šį patiekalą virti trumpai, kad pagrindiniai ingredientai nespėtų iki galo suminkštėti.

Tokios sriubos bus maistingesnės ir netgi skanesnės. Beliks daržoves papildyti lietuvių mėgstamomis kruopomis ir ant stalo garuos tikra rudens virtuvės pažiba. Todėl sriubą papildyti populiariausiomis miežinėmis bei perlinėmis kruopomis – puiki išeitis. Jos ir nebrangios, ir maistingos.

Pavyzdžiui, perlinių kruopų sudėtyje gausu maistinių skaidulų, kurių yra daugiausia lyginant su panašiais produktais. Jos taip pat turi baltymų, būtinųjų angliavandenių, riebalų, B grupės vitaminų, teigiamai veikiančių nervų sistemą.

Siūloma gaminti lengvai ir gardžiai 

Patariame išmėginti, koks gardus ir lengvai pagaminamas gali būti šis patiekalas.

Tradicinė daržovių ir perlinių kruopų sriuba

4 porcijoms reikės: stiklinės perlinių kruopų, 3 vidutinio dydžio bulvių, 2 morkų, 1 svogūno, saujelės žalumynų, žiupsnelio druskos, pipirų, valgomojo šaukšto aliejaus.

Perlines kruopos užpilkite vandeniu, palikite stovėti per naktį. Prieš gaminant,vandenį nupilkite ir kruopas nuplaukite. Tuomet puode įkaitinkite aliejų, pakepkite supjaustytą svogūną bei morkas. Daržoves užpilkite vandeniu, suberkite kruopas ir pavirkite gerą pusvalandį, kol viskas suminkštės. Į puodą suberkite pjaustytas bulves, prieskonius, virkite iki 15 minučių. Bulvėms suminkštėjus, suberkite žalumynus. Baikite virti ir prieš patiekdami sriubą galite pagardinti grietine.

Šviežių kopūstų ir ryžių sriuba

4 porcijoms reikės: valgomojo šaukšto aliejaus, 500 g gūžinių kopūstų, 2 svogūnų, 2 l daržovių sultinio, 100 g ryžių, žiupsnelio pipirų ir druskos.
Kopūstus bei svogūnus supjaustykite, nuplaukite ryžius. Į puodą supilkite aliejų ir, gerai įkaitinę, sudėkite svogūnus bei kopūstus, kepdami, kol suminkštės. Supilkite sultinį, suberkite ryžius, pipirus, druską, uždenkite ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 minučių.

Exit mobile version