Ne tik iš mėsos, bet ir iš pupelių – kepsnių receptų alternatyvos

Ne tik iš mėsos, bet ir iš pupelių – kepsnių receptų alternatyvos

Žmonių valgymo įpročiai nuolat kinta, o įtaką jiems daro daugybė veiksnių: nuo karantino, dėmesio tvarumui iki sveikesnio gyvenimo būdo tendencijų. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad susidomėjimas sveikesniais pasirinkimais: maisto produktais be glitimo, laktozės, su mažiau druskos ar cukraus, taip pat ir mėsos alternatyvomis galinčiai vadintis gaminiais tarp vartotojų jau kurį laiką stiprėja.

„Žmonės bando prisitaikyti prie dabartinės situacijos, stengiasi išlikti saugūs ir sveiki, o maistas yra vienas tų veiksnių, kurie turi didelės įtakos sveikatai ir energijai. Žinoma, pavasarį išauga šviežių daržovių paklausa, tačiau taip pat jaučiamas pirkėjų susidomėjimas renkantis mėsos ir pieno alternatyvas, todėl šių produktų  asortimentas nuolat plečiamas. Be to, pastaruoju metu vis daug dėmesio sulaukia ekologiškų ir natūralių produktų skyrius, kuriame galima rasti ir bulguro, kuskuso, lęšių“, – sako V. Juodkazienė.

Domisi mėsos alternatyvomis

Dėl šiuo metu uždarytų restoranų, galvodami apie tai, ką valgys, vartotojai tampa kur kas kūrybiškesni ir renkasi labai platų asortimentą: pradedant įvairiais sveikais gėrimais, pieno produktais, mėsa, vaisiais ir daržovėmis ir baigiant vegetariškais bei veganiškais patiekalais.

„Vegetariški produktai populiarėja ne tik tarp mėsos atsisakiusių prekybos tinklo lankytojų, bet ir visavalgių pirkėjų. Žmonės ieško naujų skonių, atidžiai stebi, kaip maitinasi patys ir ką valgo jų šeimos nariai, todėl dažnai ieško ir gyvulinės kilmės produktams sveikesnių alternatyvų. Be to, ankštinės daržovės yra puikus baltymų šaltinis. Jose taip pat gausu įvairių mineralų, tokių kaip kalis, geležis, cinkas, selenas bei maistinių skaidulų, kurios taip pat yra labai svarbios mūsų organizmui“, – pastebi  V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, lietuviai neatsilieka nuo pasaulyje vyraujančių tendencijų ir į savo mitybą įtraukia kur kas daugiau daržovių, grūdinės kilmės produktų. Žmonės šiuo metu iš daržovių ruošia ne tik įvairias salotas, sriubas ar troškinius, bet ir kepa paplotėlius, kurie tinka mėsainiams, naudoja jas kaip įdarą pyragams ar blynams ir netgi kepa kepsnius, kurie savo skoniu nenusileidžia pamėgtiems mėsos kepsniams.

Ji pasakoja, kad kepsniams ruošti itin tinka ankštinės daržovės, tokios kaip pupelės, lęšiai ar avinžirniai. Iš jų kepsniai ruošiami beveik vienodai, bet išsiskiria skirtingu poskoniu. Pirmiausia rekomenduojama elektriniu trintuvu sutrinti visus kepsnio masei paruošti reikiamas daržoves, skoniui sustiprinti rekomenduojama dėti svogūnų, česnakų, mėgstamų žolelių. Ypač tinka čiobreliai ar rozmarinai.

Kelis alternatyvių kepsnių, gaminamų iš pupelių ir lęšių, variantus maisto ekspertė siūlo pasigaminti ir namuose. Anot jos, jie itin patiks ne tik vegetarams, bet ir tiems, kurie mėgsta mėsą: šie kepsniai yra ne tik maistingi, bet ir skanūs bei sultingi.

Lęšių kepsnys

Jums reikės:

4 v. š. pomidorų pastos

• 1 v. š. sojų padažo be kviečių

• ¼ a. š. maltų aitriųjų paprikų

• 1 a. š. maltų juodųjų pipirų

• 1 a. š. druskos

• 100 ml vandens

• 180 g kviečių glitimo

• 2 v. š. maistinių mielių dribsnių

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

• 1 a. š. juodųjų sezamų sėklų

Marinatui:

• 1 v. š. sojų padažo be kviečių

• 1 a. š. česnakų granulių

• 1 a. š. garstyčių

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

• 2 v. š. sezamų aliejaus

Padažui:

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

• 1 mažo svogūno

• 1 skiltelės česnako

• 1 v. š. sojų padažo

• 1 a. š. garstyčių

• 50 ml vandens

Salotoms:

• 200 g geltonųjų paprikų

• 80 g laiškinių svogūnų

• 250 g vyšninių pomidorų

• 100 g ridikėlių

• 2 v. š. smulkintų šviežių petražolių

• 1 v. š. alyvuogių aliejaus

• 1 v. š. citrinų sulčių

• ½ a. š. druskos

Gaminimas:

Į elektrinį trintuvą suberkite virtus lęšius, maltas aitriąsias paprikas, pipirus bei druską, supilkite pomidorų pastą, sojų padažą, vandenį ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Įmaišykite kviečių glitimą ir mieles – masė turėtų būti gana tanki, todėl galite ją maišyti rankomis, lyg minkytumėte tešlą. Kai visi ingredientai susimaišys, suformuokite 4 vienodo dydžio kepsnius ir juos išvirkite. Virkite apie 25 minutes dideliame puode su maždaug 2 l vandens. Sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus ir apie 10 minučių jame pamarinuokite išvirtus kepsnius.

Per tą laiką paruoškite padažą: svogūną ir česnaką susmulkinkite ir porą minučių pakepinkite aliejuje. Į keptuvę supilkite sojų padažą, garstyčias, vandenį ir, kai užvirs, virkite apie 5 minutes. Galiausiai

sutrinkite viską rankiniu trintuvu. Nuplaukite daržoves, jas supjaustykite, suberkite į salotų dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis ir pagardinkite druska. Švarioje keptuvėje vėl įkaitinkite alyvuogių aliejų ir po porą minučių iš kiekvienos pusės apkepkite lęšių kepsnelius. Apibarstykite juos juodųjų sezamų sėklomis ir patiekite su salotomis ir padažu.

Pupelių kepsnys:

Jums reikės:

• 100 g konservuotų raudonųjų pupelių

• 50 ml pomidorų pastos

• 2 v. š. sojų padažo

• 1 a. š. česnakų granulių

• ¼ a. š. maltų aitriųjų paprikų

• 100 ml vandens

• 160 g kviečių glitimo

• 2 v. š. maistinių mielių dribsnių

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

• 2 v. š. smulkintų šviežių petražolių

Marinatui:

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

• 2 v. š. sojų padažo

• 1 v. š. agavų sirupo

Salotoms:

• 300 g brokolių

• 300 g žiedinių kopūstų

• 1 a. š. druskos

• ¼ a. š. maltų raudonųjų paprikų

• 2 skiltelių česnako

• 1 mažos aitriosios paprikos

• 1 v. š. sezamų aliejaus

Gaminimas:

Į elektrinį trintuvą sudėkite pupeles, pomidorų pastą, sojų padažą, česnakų granules, maltas aitriąsias paprikas, supilkite vandenį ir viską sutrinkite. Rankomis įmaišykite kviečių glitimą bei mieles ir iš paruoštos masės suformuokite 4 vienodo dydžio kepsnius. Dideliame puode užvirkite maždaug litrą vandens, sudėkite į jį paruoštus kepsnius ir virkite apie 20–25 minutes. Apvirtus kepsnius galite nusausinti arba luktelėti, kol išdžius patys. Sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus, išvoliokite jame kepsnius ir bent 10 minučių pamarinuokite.

Puode užvirkite maždaug 2 l vandens, pasūdykite ir suberkite nedideliais kubeliais supjaustytus žiedinius kopūstus. Po kokių 5 minučių suberkite žiedynais išskirstytus brokolius ir dar po 5 minučių per koštuvą nupilkite vandenį. Apšlakstykite daržoves sezamų aliejumi, apibarstykite maltomis paprikomis, susmulkintu česnaku bei aitriąja paprika ir viską gerai išmaišykite. Įkaitintame aliejuje apkepkite marinuotus kepsnius ir patiekite juos su salotomis. Patiekalą papuoškite šviežiomis petražolėmis. Skanaus!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt
Exit mobile version