Mitybos patarimai senjorams: į ką atkreipti dėmesį?

Mitybos patarimai senjorams: į ką atkreipti dėmesį?

Rūpintis sveikata ir mityba reikia visiems, tačiau rekomenduojama atsižvelgti ir į savo amžių. Nors atrodo, kad esant vyresnio amžiaus mitybos principai neturėtų skirtis nuo anksčiau galiojusių, tačiau yra dalykų, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį. Dietistė Živilė Dumbraitė pateikia keletą mitybos patarimų, kurie senjorams padės ne tik gerai jaustis, bet ir apsaugos nuo kai kurių ligų.

Subalansuota mityba yra vienas iš sveikos gyvensenos principų, todėl būtina užtikrinti jos prieinamumą visoms amžiaus grupėms. Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, senjorai yra viena pagrindinių pirkėjų grupių, kuriems labai svarbus maisto produktų šviežumas ir pasirinkimo įvairovė.

„Vyresnio amžiaus pirkėjai yra labai svarbi visuomenės dalis, todėl nuolat ieškome sprendimų, pritaikytų būtent jiems. Vienas jų – kortelė senjorams, su kuria kasdien iki 11 val. yra taikoma speciali 10 proc. nuolaida visiems pirkiniams. Tokia programa leidžia vyresnio amžiaus žmonėms reikalingų maisto produktų – vaisių, daržovių ar šviežios mėsos gaminių – įsigyti už palankią kainą. Mūsų tikslas, kad Lietuvoje gyvenantys senjorai jaustųsi gerai ir patirtų mažiau rūpesčių“, – sako I. Baltrušaitienė.

Svarbiausių produktų penketukas

Dietistės Živilės Dumbraitės teigimu, senjorams itin svarbu į savo racioną įtraukti produktų, kurie yra baltymų šaltinis. Tai paukštiena, mėsa, kiaušiniai, ankštinės daržovės ir pieno produktai.
„Jeigu organizmas toleruoja laktozę, rekomenduoju nuolat vartoti pieno produktus. Brandaus amžiaus žmonėms reikia daugiau kalcio, kuris padeda išvengti osteoporozės ir kitų lėtinių ligų, susijusių su kalcio trūkumu. Taip pat reikia nepamiršti ir skaidulų, valgyti kuo daugiau šviežių daržovių bei vaisių, pilno grūdo gaminių, duonos“, – sako Ž. Dumbraitė.

Svarbiausių maisto produktų penketuką, kurį rekomenduoja dietistė, sudaro: kiaušiniai – puikus baltymų ir vitamino D šaltinis, riebi žuvis – natūralus riebiųjų rūgščių Omega 3 ir vitamino D šaltinis, augalinio kalio kupini brokoliai ir kopūstai, liesa raudona mėsa, kuria nereikėtų piktnaudžiauti, ir sūris bei jogurtas – natūralūs kalcio šaltiniai.

Pasak Ž. Dumbraitės, senjorams taip pat rekomenduojama išgerti bent 6 vandens stiklines per dieną, tačiau prie skysčių galima priskirti ir nestiprią arbatą, mineralinį vandenį ar net silpną kavą.
„Jei mėgstate gerti stiprią kavą ar arbatą, nepamirškite pasirūpinti, kad jūsų organizmas gautų papildomą stiklinę vandens. Kofeino turintys gėrimai skatina šlapimo susidarymą ir pašalina daugiau skysčių iš organizmo“, – teigia Ž. Dumbraitė.

Reikia atkreipti dėmesį į sveikatos būklę

Kalbėdama apie sveikos mitybos principus, didelių skirtumų tarp amžiaus grupių dietistė neišskiria, tačiau pažymi, kad vyresniame amžiuje būtina atsižvelgti į žmogaus sveikatos būklę ir asmeninius poreikius.

„Senjorai dažnai skundžiasi apetito stoka, todėl reikia stengtis gauti visas reikiamas maistines medžiagas su maistingais užkandžiais, taip pat stengtis valgyti dažniau, bet rinktis mažesnes porcijas. Judėjimas ir buvimas gryname ore padeda labiau išalkti ir geriau suvirškinti suvalgytą maistą, todėl reikia nepamiršti, kad svarbi ne tik mityba, bet ir fizinė veikla. Kadangi brandesniame amžiuje dažnai judėjimo sumažėja, tuo pačiu ir kalorijų reikia suvartoti mažiau nei įprastai“, – sako dietistė.

Būna, kad dėl artrito skausmų ar kitų priežasčių nesinori gaminti pietų ar vakarienės. Tokiais atvejais Ž. Dumbraitė rekomenduoja turėti atsargų šaldiklyje arba konservuoto maisto, iš kurio būtų lengva greitai pasiruošti maistingą ir vertingą patiekalą.


Indrė Baltrušaitienė


Komunikacijos vadovė

Exit mobile version