Kai maisto produktai tokie brangūs, pats metas prisiminti kruopų košes. Kruopų kaina palyginti nedidelė, o maistinė vertė – neįkainuojama.
Bene labiausiai paplitusios kruopos daugelyje pasaulio šalių – ryžiai. Juose gausu krakmolo, kuris lengvai pasisavinamas, todėl ypač tinka dietinei mitybai. Be to, ryžiuose nėra cholesterolio, o juose esantys angliavandeniai teikia energijos, ląsteliena dalyvauja maistui judant organizme.
Grikiai – maistingos, bet mažai kaloringos kruopos, kuriose vyrauja B grupės vitaminai. Šiose kruopose yra daug maistinių skaidulų, aktyvinančių žarnyno veiklą, ir vertingų mineralinių medžiagų. Grikiai padeda įveikti nuovargį, raumenų silpnumą, pagerinti apetitą ir širdies darbą. Juose esantis vitaminas B2 ypač padeda pavargusioms akims, skatina audinių regeneraciją.
Miežinėse kruopose gausu angliavandenių, ypač krakmolo, ir mineralinių medžiagų – magnio, fosforo, kalio, kalcio. Miežinėse kruopose yra ypač daug ląstelienos, todėl jos skatina tuštinimąsi. Dėl šios priežasties miežinės kruopos itin rekomenduojamos tukti linkusiems žmonėms.
Kvietinėse kruopose gausu angliavandenių, taip pat magnio, fosforo, kalio, kalcio. Šios kruopos yra puiki organizmo valymo priemonė, „iššluojanti“ iš jo kenksmingas maisto medžiagas, sujungianti vitaminus ir gerinanti virškinimą.
Sorų kruopose daugiau nei kitose yra kalio druskų, kurios labai svarbios širdies veiklai. Sorų košės puikiai tinka tiems, kurie laikosi dietos, serga širdies ir kraujagyslių ligomis, skundžiasi nuolatiniu vidurių užkietėjimu.
Kukurūzų kruopose gausu vitaminų A, B1, B2, taip pat mineralinių medžiagų – geležies, vario, fosforo ir magnio.