MITYBA NĖŠTUMO METU

MITYBA NĖŠTUMO METU

Moteris, kuri laukiasi į pasaulį ateinančio naujojo žmogučio, yra verta išskirtinio dėmesio ir pagarbos bei pasirūpinimo, kad ji ir jos vaisius jaustųsi sveiki. Sveikai būsenai palaikyti būtina subalansuotas ir sveikatai palankus maitinimasis. Nėštumo metu labai yra svarbu žinoti, ką besilaukiančioji valgo, kokia jos nuotaika ir dienos režimas. Ypač reikia pasirūpinti tuo, kad pastoviai būtų vartojamos pačios maistingiausios medžiagos.

Kokios maistinės medžiagos nėščiomis moterims yra pačios būtiniausios?

Nėščioms moterims, jei nori, kad mažylis gimtų sveikas ir žvalus, būtina valgyti visavertį maistą, kuriame būtų visų reikiamų vitaminų, mineralinių medžiagų, angliavandenių, baltymų ir riebalų. Sveikasis maistas per motiną pasiekia ir jos kūdikį. Ypač svarbu, kad maiste netrūktų folio rūgšties, B grupės vitaminų, jodo ir geležies. Tačiau būtina įsidėmėti, jog vitaminų A, D ir E perteklius nėščiajai ir jos vaisiui gali būti pavojingas. Taip pat yra žinoma, jog nėščioji per pirmuosius tris mėnesius turėtų pasisavinti iki trijų šimtų kilokalorijų daugiau negu įprastai (bendrame kiekyje maždaug 2300 kcal), o likusiu nėštumo laikotarpiu maisto kaloringumas galėtų būti didesnis maždaug dar dviem šimtais kilokalorijų.

Koks maistas labiausiai tinka nėščiosioms?

Dietologai nėščiosioms pataria valgyti lieso pieno produktus, liesą mėsą, įvairių rūšių paukštieną, kiaušinius, žuvį, siūlo atsisakyti rūkyto ir sūraus maisto, mėsos konservų. Idealus variantas, kai nėščiosios į savo dienos racioną įtraukia duoną, miltų gaminius, avižinius dribsnius kruopas, ankštines kultūras, vaisius ir daržoves. Verta prisiminti, jog bulvėse yra daug vitamino C, o sėlenose, skaldytų grūdų duonoje bei avižų produktuose gausu folio rūgšties. Kruopos ir rupaus malimo miltai bei skaldyti grūdai turi daug maistinių skaidulų, todėl jų dėka galima išvengti vidurių užkietėjimo, kuris persekioja nemažą dalį nėščiųjų.

O daržovės ir vaisiai yra turtingi vitaminu C, karotinu, kalciu ir geležimi. Briuselio kopūstuose ir brokoliuose, pupelėse, žirniuose ir raudonuosiuose batvinėliuose yra gausu folio rūgšties. Pienas ir jo produktai nėščiosioms dovanoja daug kalcio, vitaminų A ir B. Geležies atsargas papildo ir padeda išvengti mažakraujystės žalios spalvos vaisiai ir daržovės, džiovinti abrikosai, ji lengviausiai įsisavinama iš paukštienos ir žuvies.

Daugiau informacijos apie nėščiųjų mitybą ieškokite interneto svetainėje: https://www.dietoscentras.lt/lt/paslaugos/mitybos-planas-nesciajai

Exit mobile version