Lietuviškų bulvių sezonas įsisiūbavo: su kokias iššūkiais teko susidurti augintojams ir kas iš bulvių dar neragauta?

Lietuviškų bulvių sezonas įsisiūbavo: su kokias iššūkiais teko susidurti augintojams ir kas iš bulvių dar neragauta?

Lietuvoje bulvės – vienos universaliausių ir labiausiai mėgstamų daržovių, o patiekalų su jomis tradicinėje virtuvėje ypač gausu. Daržovių kategorijoje bulvės – nenugalimos konkurentės. Duomenys rodo, jog būtent bulvės jau daugelį metų yra perkamiausios daržo gėrybės.

Bulvės nuo seno Lietuvoje užima lyderių pozicijas. Be jų neįsivaizduojama daugelis patiekalų ar garnyrų. Iš jų gaminamos mišrainės, verdama košė, kepami blynai ar kugelis, gaminami tradiciniai cepelinai ir dar daugelis Lietuvoje pamėgtų patiekalų. Ankstyvas ruduo yra puikus metas jomis mėgautis. Tiesa, daugiausiai lietuvių dėmesio susilaukia šviežios, vietinių augintojų užaugintos bulvės. Mat lietuviška produkcija žmonėms – kokybės garantas.

Ne kiekybė, o kokybė

Ūkininkas Kęstutis Macijauskas pasakoja, kad bulvės jį lydėjo visą gyvenimą. Bulvių auginimu užsiėmė jo tėvai, o vėliau šią veiklą ir verslą perėmė jis pats.

Bulvių auginimas – populiari veikla. Bulves auginame mažesniuose, skirtinguose ploteliuose. Nesame didelis ūkis, todėl paprastai per sezoną užauginame apie 1000 tonų bulvių“, – pasakoja ūkininkas.

K. Macijauskas teigia, kad auginant bulves jam svarbiausia – ne kiekybė, o kokybė, todėl kiekviena bulvė yra kruopščiai atrenkama.

„Iš pradžių bulvės yra kasamos, tuomet džiovinamos, rūšiuojamos, atrenkamos, fasuojamos, sukraunamos į mašinas ir vežamos į prekybos centrus. Visas šis procesas atliekamas kaip galima greičiau, todėl iš lysvės į parduotuvių lentynas bulvės patenka vos per kelias paras“, –  pasakoja K. Macijauskas. Tiesa, ankstyvosios bulvės, anot jo, prekybos tinklus pasiekia ir dar greičiau, per parą laiko. Taip yra todėl, kad šios bulvės nėra iki galo subrendusios ir ilgai stovėti – negali. O vėlyvesnės bulvės laikosi daug ilgiau.

Iššūkių kupina vasara

Visgi, anot K. Macijausko, šį sezoną auginant bulves su iššūkiais teko susidurti. O ir derlius šįmet kuklesnis nei įprastai.

„Vasara buvo itin karšta ir ant mūsų laukų per pusantro mėnesio palijo vos du kartus, po 15–20 min. Bulvių šįmet ne tik mažiau, bet jos ir užaugo smulkesnės. Kai oras įšyla iki 25 laipsnių – bulvė nebeauga. Ji tik egzistuoja ir nesvarbu, kad ji ir žaliuoja, ir žydi. Naktimis būdavo apie  24–25 laipsnių šilumos. Žinoma, didelę įtaką bulvėms turi ir veislės – vienos atlaiko karštį geriau, kitos – blogiau, tačiau palyginus su kitais – šie metai mums iškėlė daugybę iššūkių“, – pasakoja ūkininkas.

Skoniui įtakos neturės

Kaip teigia K. Macijauskas, bulvė subrendusi daugiau ar mažiau – tai didelės įtakos skoniui neturi. Subrendusios bulvės, tiesiog yra skirtos laikymui per žiemą. Didžiausią įtaką bulvės skoniui turi ne ankstyvumas, o veislė. Anot jo, vienos bulvės labiau tinka košei, kitos – salotoms, trečios cepelinams.

„Netrukus pradėsime kasti Vineta veislės bulves, tai viena mėgstamiausių ne tik mano, bet ir daugelio bulvė. Šios veislės bulvės – itin universalios ir tinka praktiškai visiems patiekalams: nuo cepelinų iki salotų“, – pasakoja ūkininkas.

Iš bulvių pasigaminti galima ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, bet ir išbandyti įmantresnius receptus, todėl dalijamės keliais išskirtinesniais, tačiau abejingų nepaliksiančiais patiekalais, kurių pagrindinė žvaigždė – bulvė.

Bulvių ir porų sriuba

Jums reikės:

Šlakelio alyvuogių aliejaus

4 supjaustytų porų

2 skiltelių smulkiai supjaustyto česnako

Supjaustyto pankolio

1 plonai supjaustyto saliero stiebo

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Kelių bulvių

Kelių puodelių vištienos sultinio

4 šakelių šviežių čiobrelių

1 lauro lapo

1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių

Pagaminimas:

Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite susmulkintus porus, česnaką, pankolį ir salierus. Viską pagardinkite druska ir apie 10-13 minučių maišydami pakepkite. Tuomet pasūdytame vandenyje išvirkite kelias bulves. Jas sudėkite į gautą porų, pankolių ir salierų mišinį, įdėkite čiobrelių, lauro lapų, supilkite sultinį ir dar kelias minutes viską patroškinkite. Galiausiai iš gauto mišinio išimkite čiobrelius bei lauro lapus. Naudodami trintuvą sutrinkite sriubą iki vientisos masės. Įmaišykite citrinos sultis. Supylus sriubą į lėkštes pagardinkite ją grūstais pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Kreminės baziliko ir bulvių salotos

Jums reikės:

Pusės kilogramo bulvių

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Kelių gausių šaukštų mėgstamo varškės kremo

1 šaukšto garstyčių

2 šaukštų šviežių citrinos sulčių

Plonai supjaustyto svogūno

Didelės saujos šviežių bazilikų

Pagaminimas:

Išvirkite neluptas bulves. Tuomet jas atvėsinkite ir nulupkite bei supjaustykite stambiais gabalėliais. Dideliame dubenyje sumaišykite varškės kremą, garstyčias, citrinos sultis, druską bei pipirus. Į tą patį indą sudėkite bulves, supjaustytą svogūną bei baziliką. Viską lengvai sumaišykite ir palike šaldytuve apie pusvalandį. Salotas galite valgyti vienas arba naudoti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų.

Exit mobile version