Lietuvoje bulvės – vienos universaliausių ir labiausiai mėgstamų daržovių, o patiekalų su jomis tradicinėje virtuvėje ypač gausu. Daržovių kategorijoje bulvės – nenugalimos konkurentės. Duomenys rodo, jog būtent bulvės jau daugelį metų yra perkamiausios daržo gėrybės.
Bulvės nuo seno Lietuvoje užima lyderių pozicijas. Be jų neįsivaizduojama daugelis patiekalų ar garnyrų. Iš jų gaminamos mišrainės, verdama košė, kepami blynai ar kugelis, gaminami tradiciniai cepelinai ir dar daugelis Lietuvoje pamėgtų patiekalų. Ankstyvas ruduo yra puikus metas jomis mėgautis. Tiesa, daugiausiai lietuvių dėmesio susilaukia šviežios, vietinių augintojų užaugintos bulvės. Mat lietuviška produkcija žmonėms – kokybės garantas.
Ne kiekybė, o kokybė
Ūkininkas Kęstutis Macijauskas pasakoja, kad bulvės jį lydėjo visą gyvenimą. Bulvių auginimu užsiėmė jo tėvai, o vėliau šią veiklą ir verslą perėmė jis pats.
Bulvių auginimas – populiari veikla. Bulves auginame mažesniuose, skirtinguose ploteliuose. Nesame didelis ūkis, todėl paprastai per sezoną užauginame apie 1000 tonų bulvių“, – pasakoja ūkininkas.
K. Macijauskas teigia, kad auginant bulves jam svarbiausia – ne kiekybė, o kokybė, todėl kiekviena bulvė yra kruopščiai atrenkama.
„Iš pradžių bulvės yra kasamos, tuomet džiovinamos, rūšiuojamos, atrenkamos, fasuojamos, sukraunamos į mašinas ir vežamos į prekybos centrus. Visas šis procesas atliekamas kaip galima greičiau, todėl iš lysvės į parduotuvių lentynas bulvės patenka vos per kelias paras“, – pasakoja K. Macijauskas. Tiesa, ankstyvosios bulvės, anot jo, prekybos tinklus pasiekia ir dar greičiau, per parą laiko. Taip yra todėl, kad šios bulvės nėra iki galo subrendusios ir ilgai stovėti – negali. O vėlyvesnės bulvės laikosi daug ilgiau.
Iššūkių kupina vasara
Visgi, anot K. Macijausko, šį sezoną auginant bulves su iššūkiais teko susidurti. O ir derlius šįmet kuklesnis nei įprastai.
„Vasara buvo itin karšta ir ant mūsų laukų per pusantro mėnesio palijo vos du kartus, po 15–20 min. Bulvių šįmet ne tik mažiau, bet jos ir užaugo smulkesnės. Kai oras įšyla iki 25 laipsnių – bulvė nebeauga. Ji tik egzistuoja ir nesvarbu, kad ji ir žaliuoja, ir žydi. Naktimis būdavo apie 24–25 laipsnių šilumos. Žinoma, didelę įtaką bulvėms turi ir veislės – vienos atlaiko karštį geriau, kitos – blogiau, tačiau palyginus su kitais – šie metai mums iškėlė daugybę iššūkių“, – pasakoja ūkininkas.
Skoniui įtakos neturės
Kaip teigia K. Macijauskas, bulvė subrendusi daugiau ar mažiau – tai didelės įtakos skoniui neturi. Subrendusios bulvės, tiesiog yra skirtos laikymui per žiemą. Didžiausią įtaką bulvės skoniui turi ne ankstyvumas, o veislė. Anot jo, vienos bulvės labiau tinka košei, kitos – salotoms, trečios cepelinams.
„Netrukus pradėsime kasti Vineta veislės bulves, tai viena mėgstamiausių ne tik mano, bet ir daugelio bulvė. Šios veislės bulvės – itin universalios ir tinka praktiškai visiems patiekalams: nuo cepelinų iki salotų“, – pasakoja ūkininkas.
Iš bulvių pasigaminti galima ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, bet ir išbandyti įmantresnius receptus, todėl dalijamės keliais išskirtinesniais, tačiau abejingų nepaliksiančiais patiekalais, kurių pagrindinė žvaigždė – bulvė.
Bulvių ir porų sriuba
Jums reikės:
Šlakelio alyvuogių aliejaus
4 supjaustytų porų
2 skiltelių smulkiai supjaustyto česnako
Supjaustyto pankolio
1 plonai supjaustyto saliero stiebo
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Kelių bulvių
Kelių puodelių vištienos sultinio
4 šakelių šviežių čiobrelių
1 lauro lapo
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
Pagaminimas:
Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite susmulkintus porus, česnaką, pankolį ir salierus. Viską pagardinkite druska ir apie 10-13 minučių maišydami pakepkite. Tuomet pasūdytame vandenyje išvirkite kelias bulves. Jas sudėkite į gautą porų, pankolių ir salierų mišinį, įdėkite čiobrelių, lauro lapų, supilkite sultinį ir dar kelias minutes viską patroškinkite. Galiausiai iš gauto mišinio išimkite čiobrelius bei lauro lapus. Naudodami trintuvą sutrinkite sriubą iki vientisos masės. Įmaišykite citrinos sultis. Supylus sriubą į lėkštes pagardinkite ją grūstais pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus.
Kreminės baziliko ir bulvių salotos
Jums reikės:
Pusės kilogramo bulvių
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Kelių gausių šaukštų mėgstamo varškės kremo
1 šaukšto garstyčių
2 šaukštų šviežių citrinos sulčių
Plonai supjaustyto svogūno
Didelės saujos šviežių bazilikų
Pagaminimas:
Išvirkite neluptas bulves. Tuomet jas atvėsinkite ir nulupkite bei supjaustykite stambiais gabalėliais. Dideliame dubenyje sumaišykite varškės kremą, garstyčias, citrinos sultis, druską bei pipirus. Į tą patį indą sudėkite bulves, supjaustytą svogūną bei baziliką. Viską lengvai sumaišykite ir palike šaldytuve apie pusvalandį. Salotas galite valgyti vienas arba naudoti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų.