Aitrieji pipirai mus pasiekė iš tolimosios Pietų Amerikos. Čia gyvenantys indėnai nedvejodami geria šios rūšies pipirų arbatą, kad galėtų kuo greičiau atvėsti kaitros metu, o per šalčius ši arbata juos sušildo. Be to, kaip teigia medikai, aitriųjų pipirų sultys padeda sumažinti kraujo spaudimą, palengvina savijautą sustreikavus širdžiai. Šių pipirų šeimoje garbingą vietą užima chipotle pipirai.
Kada aitrieji pipirai labiausiai prisideda prie sveikatos būklės pagerinimo?
Anot medikų, aitrieji pipirai yra nepamainoma priemonė tada, kai reikia praplėsti kraujagysles. Geriant šviežias šių pipirų sultis, lengvai galima numušti netgi labai aukštą kraujo spaudimą. Bet jeigu aitriuosius pipirus paveiksi termiškai, jų gydomosios savybės pradings, nes kaitinimo metu išnyksta reikiami fermentai. Tačiau ir pakaitinus, gerosios jų skonio savybės vis dėlto išlieka ir pagardina valgomą maistą bei palaiko gerą virškinimo procesą.
Ką reikėtų žinoti apie chipotle pipirus?
Chipotle pipirais yra vadinami visiškai sunokę jalapeno pipirai, kurie paskui būna išrūkomi atitinkamos medienos dūmuose. Po šios procedūros jie pasidaro labai aštrūs ir įgauna tikrai pikantišką skonį. Chipotle pipirai idealiai pagardina įvairius padažus, troškinius, grilio patiekalus, tinka marinatų gamybai. Be to, netgi po to kai šie pipirai būna apdoroti termiškai, jie vis tiek savyje išsaugo visus turėtus vitaminus ir mineralines medžiagas. Padažai su chipotle pipirais turi daug vitaminų A, B ir C, geležies, magnio ir riboflavino ir daug skaidulų, todėl palaiko normalų virškinimą ir maloniai veikia skonio receptorius bei nekenkia sveikatai.
Kokius patiekalus geriausia pagardinti chipotle pipirais?
Chipotle pipirai labai tinka ant grotelių kepamiems valgiams, jais galima pagardinti įvairių rūšių padažus, naudoti marinatams. Šios rūšies pipirai puikiai dera prie tokių tradicinių patiekalų, kaip pupelių sriuba, salsos padažams, vištienos ir žuvies patiekalų, kai kurių sūrių pagardams. Chipotle pipirai tinka ir kepant kiaušinienę, jie yra pats tinkamiausias ingredientas, kai iš vakaro ruošiatės marinuoti avieną būsimam kitos dienos šašlykų vakarėliui. Galutinis visų patiekalų skonis priklausys nuo jūsų kulinarinės vaizduotės ir gebėjimo tinkamai naudoti prieskonius.