Kiekvienas indas sufleruoja apie progą ir jos svarbą: prašmatnioms arbatėlėms renkamės porcelianinius puodelius, jaukiems pašnekesiams ar matcha arbatos ceremonijai molinius, tuo tarpu termosai yra žvarbių rytų palydovai.
Vis tik pastaraisiais metais išpopuliarėjo dvigubo stiklo puodeliai. Puodelių išvaizda išties patraukli, tik ar jie nėra trapūs? Smalsu išbandyti? Štai keletas savybių, dėl kurių dvigubo stiklo puodeliai turėtų atsidurti virtuvės lentynoje.
Stiklas – dar protėvių rankose
Seniausias žmogaus rankomis išgautas stiklas datuojamas maždaug 5500 m. Egipte ir Rytų Mesopotamijoje. Ilgą laiką lydiniai gaminti iš natrio karbonato, kvarco ir kalcio karbonato mišinio, dėl kurio lydinys vadintas natrio kalkių stiklu. Tik XIX a. pab., atradus borosilikatinį stiklą, atsivėrė nauja niša – pradėtas lieti dvigubas stiklas. Štai taip trapus stiklas tapo daug atsparesnis temperatūros kaitoms. O kur dar lengvumas ir patvarumas, kuriuo išsyk pasinaudojo chemijos pramonė.
Dvigubo stiklo indai palengvino industrijų darbą ne kelis, o keliolika kartų. Įprastai pilant karštus skysčius į tradicinę stiklinę tarą, indo neįmanoma nulaikyti rankose, o ir tikimybė – trūks ar netrūks (?).
Dvigubos stiklas sukuria izoliacinį sluoksnį, apsaugantį nuo temperatūros pokyčių: indas lengvai perneša nuo –20°C iki +150°C temperatūrą. Puodelio korpusas – dviguba izoliacinė konstrukcija – išlaiko pastovią viduje įpilto skysčio temperatūrą. Dėl to mėgautis kava ar arbata iš dvigubo stiklo puodelio galima kelissyk ilgiau ir maloniau.
Estetika ir funkcionalumas
Rytinis kavos puodelis, pro kurio sieneles matyti kiekvienas latte sluoksnis; sodrūs šviežiai spaustų vaisių sulčių tonai – pripažinkime, tai verčia aikčioti ir mėgautis gėrimais dar labiau. Dvigubo stiklo puodeliai tarsi sutverti cappuccino, latte, espresso, macchiato, taip pat arbatos, sulčių, šaltų gėrimų ar kokteilių gėrimui.
Dvigubo stiklo puodeliai yra daug didesni ir storesni nei įprastiniai. Tai vienas iš indo privalumų, saugančių nuo tikimybės nusideginti pirštus, kadangi šiluma neperduodama tiesiai rankoms – juk puodelis ją izoliuoja.
Svariausias dvigubo stiklo puodelių privalumas – medžiaga, iš kurios jie gaminami, gali būti perdirbama. Skirtingai nei keramika, dvigubo stiklo puodeliai prikliami antram, trečiam ir dar daugeliui kitų gyvenimų. Tai tik dar vienas įrodymas, kad šie skaidrūs indai sukurti džiuginti ne tik mus, bet ir gamtą.