Keli paprasti patarimai, kaip išsirinkti ir laikyti šviežią mėsą

Keli paprasti patarimai, kaip išsirinkti ir laikyti šviežią mėsą

Kasdienis apsipirkimas atrodo ypač paprastas – tereikia susidaryti sąrašą ir iš prekių gausos parduotuvių lentynose išsirinkti norimas ar patinkančias. Bet ar tikrai visada mokame atsirinkti aukščiausios kokybės produktus, ypač kai kalbame apie šviežią maistą, pavyzdžiui, mėsą. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė, atskleidžia kelis paprastus patarimus, kaip išsirinkti mėsą ir išlaikyti ją kokybišką iki gaminimo.

„Šviežiai mėsai yra keliami ypatingi kokybės kriterijai ir pasirenkami tik griežtai juos atitinkantys tiekėjai. Parduotuvėse pirkėjams taip pat pateikiama tam tikra informacija, kuri padeda atpažinti kokybiškus produktus. Pavyzdžiui, nurodoma riebumo klasė, mikrobiologiniai rodikliai. Taip pat visada nurodoma mėsos kilmės šalis, tarkime, Lietuva ar užauginta Lietuvoje. Ir, žinoma, minimalus tinkamumo vartoti terminas“, – pasakoja kokybės ekspertė.

Pasak A. Čepulis, visi šviežios mėsos pusgaminiai yra ruošiami parduotuvių mėsinėse. Čia atliekama gausa ne tik darbo paviršių švarumo mikrobiologinių tyrimų, bet ir vandens bei pagamintų mėsos pusgaminių mikrobiologiniai tyrimai. Be to, pirkėjams pateikiama tik tą pačią dieną pagaminta smulkinta mėsa.

Vienas iš pirmųjų faktorių, į kurį reikia atsižvelgti renkantis mėsą: galiojimo data – kuo daugiau laiko mėsa galioja, tuo ji šviežesnė. Taip pat labai svarbus kriterijus yra spalva. Ji iš pirmo žvilgsnio atskleidžia mėsos kokybę. Spalva priklauso ne tik nuo rūšies, bet ir nuo gyvulio amžiaus. Vis tik mėsa turi būti intensyvios rausvos spalvos. Taip pat svarbu, kad raumuo būtų ganėtinai stangrus. Įspaudus pirštu, paviršiuje neturi likti įdubimo po paspaudimo. Paviršius turi būti sąlyginai sausas, bet ne apdžiūvęs. Kiaulienai ir paukštienai būdinga daugiau natūralaus blizgesio nei jautienai ar avienai.

Labai svarbu ir kvapas – negali būti jokio pašalinio kvapo, tik šviežiai mėsai būdingas, malonus kvapas.

Kaip laikyti šviežią mėsą namie

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt 

Exit mobile version