Didžiąją dalį savo pajamų išleidžiate maisto prekėms? Norite išmokti gaminti taupiau? Jei taip, šį straipsnį atsivertėte tikrai ne be reikalo. Čia rasite tiek vertingų patarimų, kaip išmokti gaminti taupiau, tiek pietų receptų. Pigu, greita, sotu ir gardu – ar gali būti geriau?
Patarimai, kaip gaminti taupiau
Kiekvieną kartą apsilankę parduotuvėje liekate sutrikę: maistui išleidote kur kas daugiau pinigų nei planavote? Ką gi, jeigu norite sutaupyti, turite paisyti šių patarimų:
- Iš anksto susiplanuokite savaitės meniu. Kuo dažniau eisite į parduotuvę, tuo didesnė tikimybė, kad išleisite daugiau pinigų. Todėl siūlome apsipirkti kartą per savaitę. Ir ne spontaniškai, o apgalvotai – iš anksto susiplanuokite savaitės meniu. Tokiu būdu tiksliai žinosite, kokių produktų turite namuose, kokių trūksta – neprisipirksite to, ko nebūtina.
- Perverskite akcijų katalogus. Prieš eidami apsipirkti, nepamirškite pavartyti ir akcijų katalogų, tokių kaip parduotuvės IKI leidinys ir pan. Kuo tai naudinga? Iš anksto žinosite, kokiems produktams yra taikomos akcijos. Galėsite juos įtraukti į savo pirkinių sąrašą.
- Susidarykite pirkinių sąrašą. Pirmasis ir antrasis patarimas glaudžiai siejasi su šiuo – itin svarbu susidaryti pirkinių sąrašą. Tokiu būdu išvengsite impulsyvių pirkinių ir nieko nepamiršite įsigyti. Visas apsipirkimo procesas bus greitas ir organizuotas. O geriausia tai, kad išleisite tiek pinigų, kiek suplanavote iš anksto.
- Virtuvėje būkite kūrybingi. Norint gaminti taupiau, svarbus ne tik strateginis mąstymas, bet ir kūrybinė gyslelė. Ką turime omenyje? Ogi tai, kad gamindami nebijokite improvizuoti. Štai, pavyzdžiui, jeigu gaminote salotas ir liko įvairių daržovių likučių, neskubėkite jų išmesti. Juk iš likučių galite išsivirti puikų daržovių sultinį! Tokiu būdu tiek sutaupysite, tiek išmoksite gaminti tvariau.
Gardūs grikių ir daržovių kotletai
Aptarėme strategijas, kaip neišlaidauti ir išmokti gaminti taupiau. O dabar norime jums pasiūlyti porą nebrangių, greitų ir gardžių pietų receptų. Pirmasis iš jų – grikių ir daržovių kotletai.
2 porcijoms Jums reikės:
- 120 g grikių;
- 2 kiaušinių;
- 1 vidutinio dydžio morkos;
- 1 vidutinio dydžio svogūno;
- 4 valgomųjų šaukštų miltų;
- žiupsnelio druskos ir pipirų;
- žiupsnelio Provanso žolelių;
- graikiško jogurto (patiekimui).
Gaminimo eiga:
- Grikius išvirkite taip, kaip nurodyta ant pakelio. Palikite atvėsti.
- Susmulkinkite svogūną, sutarkuokite morką. Pakepinkite keptuvėje.
- Atvėsusius grikius sumaišykite su keptomis daržovėmis, kiaušiniais, miltais. Įberkite šiek tiek druskos, pipirų ir Provanso žolelių.
- Drėgnomis rankomis formuokite kotletus. Juos kepkite įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių (po maždaug 2 min).
- Patiekite su graikišku jogurtu (taip pat tinka grietinė, grūdėta varškė ar pan.). Skanaus!
Grikių ir daržovių troškinys
Kiek anksčiau minėjome, kad norint išmokti gaminti taupiau, svarbu virtuvėje būti kūrybingiems – tuos pačius ingredientus panaudoti skirtinguose patiekaluose. Todėl siūlome dar vieną grikių ir daržovių patiekalą. Šį kartą nebe kotletus, o troškinį.
2 porcijoms Jums reikės:
- 150 g grikių;
- 1 vidutinio dydžio morkos;
- 1 mažesnio svogūno;
- 4 didesnių pievagrybių;
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 1 šaukšto pomidorų pastos;
- ½ šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių;
- 250 ml vandens;
- žiupsnelio druskos ir pipirų.
Gaminimo eiga:
- Smulkiai supjaustykite svogūną. Morką sutarkuokite. Pievagrybius supjaustykite riekelėmis.
- Vidutinio dydžio puode įkaitinkite aliejų. Apkepinkite svogūnus, kol šie pasidarys švelniai auksinės spalvos. Tada sudėkite tarkuotas morkas, pakepinkite 2 min. Galiausiai, sudėkite pievagrybius. Maišykite ir apkepkite dar kelias minutes.
- Į puodą suberkite grikius. Išmaišykite ir minutę pakaitinkite. Tada viską užpilkite vandeniu. Įberkite druskos, pipirų, saldžios paprikos miltelių. Taip pat sudėkite pomidorų pastą ir viską gerai išmaišykite.
Puodą uždenkite, sumažinkite kaitrą ir troškinkite 15 min. Viskas – troškinys pagamintas. Skanaus!